Slavnostna prireditev ob otvoritvi novega potniškega terminala

16. 6. 2021

Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana dobiva sodoben potniški terminal. Odprtje nove infrastrukturne pridobitve smo pospremili s slavnostno prireditvijo, na kateri je kot osrednji govorec nastopil predsednik Vlade Republike Slovenije. Za potnike bo nov terminal odprt 1. julija. 

Dve leti po začetku del se ob letališki ploščadi dviga sodoben objekt, ki bo potnikom in drugim uporabnikom ponudil višje standarde. Vizija prenove in razvoja ljubljanskega letališča je ustvariti sodobno in učinkovito regionalno vstopno točko - stičišče priložnosti za posameznika, družbo ter širšo globalno skupnost. Opredmeteno vizijo je Fraport Slovenija včeraj v novem terminalu Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana predstavil gostom na slavnostnem srečanju ob odprtju.

 

Predsednik vlade Janez Janša se je v svojem nagovoru zahvalil Fraportu za investicije v Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana ter izrazil veselje nad predvidenimi načrti za prihodnost, ki bodo bistveno prispevali h krepitvi blaginje v Sloveniji. Po njegovem mnenju bo letališče služilo tako slovenskemu turizmu kot gospodarstvu na splošno. V nagovoru je spomnil na to, da slavnostna otvoritev novega terminala sovpada s prvim dnem po koncu drugega vala epidemije, ki je bila razglašena oktobra lani, ter dejal: "Zaradi tega je današnji dan še toliko bolj sončen." V nagovoru se je dotaknil tudi 30. obletnice samostojnosti in enotnosti države Slovenije, letališče nosi ime po dr. Jožetu Pučniku, čigar vizija in trud sta osrednjega pomena za to, da je Slovenija danes samostojna država. Predsednik vlade je ob koncu svojega nagovora vsem, ki upravljajo in investirajo v letališče - nacionalno pomembno infrastrukturo, zaželel uspešno delo ter se zahvalil vsem, ki pomagajo graditi uspešno Slovenijo, Slovenijo, ki je stičišče priložnosti.

Dr. Pierre Dominique Prümm, član upravnega odbora Fraport AG in izvršni direktor za letalstvo in infrastrukturo je poudaril, da je novi terminal na ljubljanskem letališču slovensko okno v novo prihodnost: “Fraport AG trdno podpira Fraport Slovenija in je predan dolgoročnemu partnerstvu v Sloveniji. Sodoben terminal, ki je sledil zastavljenim časovnim in finančnim okvirjem, je velik dosežek, na katerega je lahko ponosna vsa Slovenija. Znatno bo izboljšal potniško izkušnjo na ljubljanskem letališču. Prepričani smo, da bo okrepil konkurenčnost letališča - v regiji in širše.«

Zmago Skobir, poslovodni direktor Fraporta Slovenija, je mejnik v razvoju letališča pospremil z naslednjimi besedami: »Vizija postavitve novega potniškega terminala na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana sega daleč nazaj v preteklost. Žal so bile okoliščine takšne, da je začetek gradnje vedno nekaj preprečilo. A danes lahko rečemo, da je bila naša vizija dovolj dobra in želja dovolj močna, da iz ljubljanskega letališča ustvarimo sodobno in učinkovito regionalno vstopno točko - stičišče priložnosti za posameznika, družbo ter širšo globalno skupnost. To nam je uspelo navkljub časom največje negotovosti. Epidemija je resda nepredstavljivo pretresla našo dejavnost, a svet potrebuje delujoč letalski promet in ta bo znova zaživel. Z gradnjo smo nadaljevali tudi, ker verjamemo v Slovenijo, ki zaradi njene turistične, gospodarske in tržne vrednosti potrebuje letalsko povezljivost. In nenazadnje, ker cenimo naše potnike, naše zaposlene in druge uporabnike letališča. Vsi si zaslužijo kakovost, visoko raven storitev in dobre delovne pogoje. Ponovno rast prometa bomo tako pričakali pripravljeni, z dovolj prostora in z ustrezno ponudbo za potnike in za poslovne partnerje.«

Večja zmogljivost in višji standard

Nov objekt ponuja večjo zmogljivost ter višji standard za potnike, druge uporabnike in zaposlene. Obstoječemu terminalu je dodanih 10.000 m2 novih površin, vključno z novim odhodnim prostorom, 14 prijavnimi okenci (skupaj z obstoječim terminalom jih bo 22), petimi linijami za varnostne preglede, dvema trakovoma za prevzem prtljage, novo sortirnico prtljage, novim poslovnim salonom ter obogateno spremljevalno gostinsko in trgovinsko ponudbo. Zmogljivost je s 500 povečana na 1.250 potnikov na uro. Novi terminal je s povezovalnim hodnikom funkcionalno povezan z obstoječimi površinami. Neposredno ob terminalu so urejene tudi parkirne površine, nova avtobusna postaja in park.

Sodoben, prostoren in svetel

Arhitekturno so nov objekt zasnovali v biroju Plan B, kot sodoben, zračen prostor z veliko steklenimi površinami, ki odpirajo čudovite poglede na letališko stezo in Julijske Alpe na eni ter na Kamniško-Savinjske Alpe na drugi strani. Nova podoba je strnjena v minimalističen objekt z edinstvenim lokalnim pridihom, v katerem se kombinirajo vidni betoni, steklo, kovina in lesene obloge.
Objekt je zgradilo podjetje GIC GRADNJE, ki so jim bila v okviru javnega naročila poleg gradbeno-obrtniških in inštalacijskih del zaupana še pripravljalna in rušitvena dela, ureditev notranjega cestnega omrežja in preureditev dela manevrskih površin. 

Strateška investicija za dolgoročni razvoj

Skupna vrednost investicije v novo infrastrukturo je 21 milijonov evrov. Fraport Slovenija jo odpira ravno v času, ko letalska panoga ponovno razpira krila in ko je Slovenija na pragu predsedovanja Svetu Evrope. Čeprav bi ob obstoječem zmanjšanem prometu prostorsko najverjetneje zadostoval obstoječi terminal, je bila odločitev vodstva Fraporta Slovenija skupaj z lastniki jasna – projekt je strateška investicija, ključna za dolgoročni razvoj in prihodnost letališča. Zaradi dotrajanosti je v stari potniški stavbi težko zagotavljati ustrezen standard za sprejem in odpravo sodobnih letalskih potnikov. Poleg tega družba investicijo v novi terminal razume kot dolgoročno naložbo, ki ji bo v prihodnosti pomagala do hitrejšega okrevanja od trenutne situacije.
 
Foto: Peter Irman

Iskanje

Zapri