Potniki s posebnimi potrebami

Potniki s posebnimi potrebami

Potnikom, katerih zdravstveno stanje zahteva pozornost in pomoč ob vkrcanju in izkrcanju, med letom, v primeru hitre evakuacije ter med zemeljsko oskrbo, nudimo posebno obravnavo. Prizadevamo si, da bi vsem potnikom omogočili varno in sproščeno čakanje na let ter potovanje z letalom.

Podpora potnikom s posebnimi potrebami

Na Letališču Ljubljana se trudimo vsem potnikom omogočiti dostop do vseh naših storitev. Potnikom s posebnimi potrebami lahko nudimo najbolj učinkovito pomoč, če smo z njihovimi potrebami seznanjeni vnaprej. Priporočamo, da že ob rezervaciji vozovnice prevozniku predate čim več podatkov o tem, kakšno pomoč potrebujete. Če tega ne storite, vam prevoznik in letališko osebje pomoči ne bodo mogli zagotoviti. V skrajnem primeru lahko prevoznik sprejem na let tudi zavrne.

Posamezniki, ki potrebujejo pomoč ali njihovo zdravstveno stanje zahteva pomoč, naj se zglasijo pri pultu za informacije v prostoru za prijavo na let v novem potniškem terminalu Letališča Ljubljana. Potniku se ob rezervaciji določi univerzalna kartica, ki označuje stopnjo zahtevane pomoči.

Med skupine potnikov s posebnimi potrebami štejemo:

 • osebe z omejeno zmožnostjo gibanja,
 • bolnike, 
 • poškodovance,
 • nosečnice,
 • starejši potnike.

 

Fraport icon Info

Zdravstvene težave in posebnosti

Če imate kakršnekoli zdravstvene posebnosti ali težave, se pred potovanjem posvetujte s svojim zdravnikom in letalskim prevoznikom. Prevoznik lahko v posebnih razmerah (izredni pogoji letenja, izjemno slabi vremenski pogoji) zavrne prevoz katerekoli kategorije potnikov, katerih zdravstveno stanje zahteva pomoč.

Osebe z omejeno zmožnostjo gibanja

Na Letališču Ljubljana bo letališko osebje poskrbelo za vas in vam nudilo pomoč vse od prihoda na letališče do vstopa v letalo, oz. do namestitve na sedežu v letalu. Spremljalo vas bo od začetka, pomagalo pri opravljanju formalnosti, kakor tudi pri samem vstopu v letalo, kjer vas bo predalo kabinskemu osebju letalskega prevoznika.

Tudi ob prihodu letala vam nudimo pomoč. Pogoj je, da ob rezervaciji in na odhodnem letališču sporočite podatke o vrsti pomoči, ki jo potrebujete. Prav tako priporočamo, da kabinskemu osebju na letalu poveste, da potrebujete pomoč. Od pristanka letala vam asistenco nudi letališko osebje, pomagamo pri izstopu iz letala, pri opravljanju formalnosti, pri prevzemu prtljage in izhodu iz terminala. Če ste potnik v transferju oz. nadaljujete let, vam pomagamo ob izstopu in ponovnem vstopu v letalo, kakor tudi pri opravljanju vseh ostalih potrebnih formalnosti.

Če nimate svojega vozička:

 • Na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana so vam na voljo invalidski vozički.
 • Željo, da vam priskrbimo voziček, lahko sporočite že ob vstopu na parkirišča ali se oglasite na točkah za potnike z omejeno zmožnostjo gibanja ob vhodu in izhodu iz terminala A. Točke so označene tudi na zemljevidu. Za pomoč lahko zaprosite tudi na informacijah v terminalu A. Naše osebje bo prišlo do vas na dogovorjeno mesto.

 Če uporabljate svoj voziček:

 • Ob nakupu vozovnice morate izbranega prevoznika obvestiti o dimenziji in teži vozička.
 • Če uporabljate električni voziček, morate prevoznika pred potovanjem obvestiti o vrsti baterij, saj se morajo nekatere pred nalaganjem v letalo odklopiti in izolirati iz varnostnih razlogov.
 • Posebne omejitve veljajo za vozičke z možnostjo izliva akumulatorske tekočine.
 • Načeloma velja, da lahko svoje vozičke uporabljate do vstopa v letalo, če pa uporabljate električni voziček, vseeno priporočamo, da ga ob prijavi na let oddate in uporabite letališkega. Osebje vam bo pri premestitvi pomagalo.
 • Prosimo vas, da pred potovanjem preverite pogoje pri prevozniku.

Ob vhodnih zapornicah na parkirišču pokličite pomoč s pritiskom na označen gumb za informacije. Uslužbenki ali uslužbencu, ki se bo oglasil, sporočite, kakšno vrsto pomoči potrebujete.

Na vseh letaliških parkiriščih so za invalide rezervirana brezplačna parkirna mesta, ki so vidno označena. Priporočamo, da za parkiranje izberete parkirišče P1 ali garažno hišo, ki sta najbližje terminaloma.

fraport Icon Potniki s posebnimi potrebami v2

Dostopnost na letališču

Na letališču so na voljo brezplačna parkirna mesta za invalide. Dostop z invalidskim vozičkom je mogoč do vseh prostorov v potniškem terminalu. Za dodatno pomoč smo pripravili tudi informacijske točke in oznake, kako priti do osebja, ki vam nudi pomoč pri opravljanju vseh formalnosti in vstopu v letalo.

Iskanje

Zapri