Iberia z ljubljanskega letališča v Madrid

3. 8. 2021

Mreža letov z ljubljanskega letališča je bogatejša za novo letalsko povezavo. V ponedeljek, 2. avgusta, je neposredne lete v Madrid vzpostavil španski prevoznik Iberia. Lete v temperamentno špansko prestolnico bo ponujal v avgustu.

V ponedeljek, 2. avgusta, smo na ljubljanskem letališču prvič pozdravili španskega letalskega prevoznika Iberia. Lete v Madrid bo ponujal ves avgust, in sicer vsak ponedeljek in petek, opravljal jih bo s 180-sedežnim letalom Airbus A320.
 
Prvo letalo španske Iberie smo na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana ob 19:04 pričakali z vodnim krstom, vzpostavitev povezave pa pospremili z manjšo slovesnostjo in simboličnim prerezom traku. Prve potnike v prihodu in odhodu smo presenetili z ročno izdelanimi slovenskimi medenimi srci. Proti Madridu je letalo poletelo ob 20:10.

Zadovoljstvo ob prihodu novega prevoznika je izrazil mag. Janez Krašnja, vodja letaliških storitev pri Fraportu Slovenija: »Veseli nas, da na ljubljanskem letališču lahko prvič pozdravimo prevoznika Iberia. Španski trg je zanimiv s turističnega in gospodarskega vidika, v smislu  povezljivosti za slovenske potnike pa leti v Madrid predstavljajo tudi pridobitev za potovanja naprej v Latinsko Ameriko,  saj  ima španski prevoznik tja vzpostavljeno močno mrežo povezav. Kljub majhnemu številu letov, ki jih bodo ponudili v letošnjem poletnem voznem redu, pričakujemo, da se bodo vrnili prihodnjo poletno sezono z obsežnejšim voznim redom. Vsekakor je nova povezava v teh izjemno zahtevnih okoliščinah zaradi pandemije Covid-19 pokazatelj, da Slovenija ostaja privlačen trg za letalski promet.«  
 
Aljoša Ota, vodja predstavništva Slovenske turistične organizacije (STO) v Italiji je v imenu STO dejal: »Veseli nas, da je letalski prevoznik Iberia v Sloveniji zaznal potencial in da je bila s strani splošne javnosti prav Ljubljana izbrana za novo ciljno destinacijo španskega prevoznika. Pandemija Covid-19 je najbolj prizadela prav letalski promet, zato je v tem izjemno zahtevnem obdobju vzpostavitev novih letalskih povezav za povezljivost Slovenije s svetom in zagon slovenskega turizma še kako pomembna.«

Victor Moneo, direktor prodaje za trge Latinske Amerike in poslovnega razvoja pri Iberiji, je vzpostavitev nove povezave pospremil z naslednjimi besedami: »Iberia je pripravljena na okrevanje potovanj, ki so tako pomembna za gospodarstvo, turizem in zaposlovanje. Sposobnost hitrega prilagajanja spreminjajočim se razmeram se odraža v našem poletnem programu, v katerem ponovno odpiramo destinacije in ponovno vzpostavljamo storitve pod najvarnejšimi higienskimi pogoji. Danes je z Iberio mogoče poleteti na 114 destinacij v Evropi, Ameriki in Afriki ter celo na povsem nove destinacije, kot so Maldivi, Azori ter Ljubljana, ki jo odpiramo danes. Primer Ljubljane je poseben, saj je to prva destinacija, ki so jo izbrali naši sledilci na družabnih medijih. S povratnim letom iz Madrida, dvakrat tedensko v mesecu avgustu, našim potnikom ponujamo priložnost, da odkrijejo eno najbolj očarljivih mest v Evropi.«

Kljub počasnemu sproščanju omejitev pri potovanjih po svetu se ponudba letov na ljubljanskem letališču povečuje. Ob izboljševanju epidemiološkega stanja si do konca oktobra obetamo petnajst rednih letalskih povezav. Spodbudno je tudi, da se število letov na obstoječih destinacijah ves čas povečuje, obetavne pa so tudi že najave letov za zimsko sezono. Trenutno lete v Slovenijo poleg omenjene Iberie opravljajo spodaj našteti prevozniki:

  • Aeroflot (trikrat tedensko v Moskvo),
  • Air France (dnevno v Pariz),
  • Air Montenegro (dvakrat tedensko v Tivat),
  • Air Serbia (osemkrat tedensko v Beograd),
  • Brussels Airlines (štirikrat tedensko v Bruselj),
  • LOT Polish Airlines (šestkrat tedensko v Varšavo),
  • Lufthansa (trikrat dnevno v Frankfurt),
  • Swiss International Airlines (petkrat tedensko v Zurich),
  • Transavia (trikrat tedensko v Amsterdam),
  • Turkish Airlines (petkrat tedensko v Istanbul),
  • Wizz Air (dvakrat tedensko v Bruselj, Charleroi).

Poleg zgoraj omenjenih naj bi v poletni sezoni z ljubljanskega letališča lete vzpostavili tudi spodnji prevozniki:

  • British Airways v London na letališče Heathrow (predvidoma od 20. avgusta),
  • easyJet v London, Gatwick (predvidoma od 8. septembra),
  • flydubai v Dubaj (predvidoma od 24. septembra),
  • Air Montenegro v Podgorico (predvidoma od septembra).

Informativni sezonski vozni red poletov, ki predstavlja trenutne uradne napovedi letenja prevoznikov z ljubljanskega letališča, je na voljo tukaj.

Čarterski promet      
Sproščanju omejitev potovanj sledi tudi čarterski promet, ki se je s privlačno ponudbo turističnih agencij v primerjavi s preteklo sezono okrepil. Med najbolj privlačnimi čarterskimi destinacijami ostajajo grški otoki, turška Antalija, Djerba v Tuniziji, egiptovski Sharm-El-Sheikh in Hurgada, Barcelona, Madeira in Tenerifi. 

Pravočasno in le dobro pripravljeni na letališče 
V luči še vedno omejenih okoliščin potovanj svetujemo, da se potniki pred potovanjem dobro seznanijo z veljavnimi omejitvami pri prehajanju mej ter da svoje potovalne načrte prilagodijo sprejetim zdravstvenim in varnostnim standardom v izbrani državi.
Prav tako potnikom svetujemo, da v izogib gneči in morebitnim zamudam na letališče prihajajo pravočasno, to je vsaj dve uri pred poletom. Prav vsem, ki v tem času potujejo, še svetujemo, da se dobro seznanijo s potrebnimi dokumenti in obrazci, ki jih potrebujejo za potovanje na želeno destinacijo in na letališče pridejo dobro pripravljeni.          

Varnostni ukrepi      
Varnost naših potnikov je naša najpomembnejša prioriteta. Za varen sprejem potnikov in varno delo zaposlenih smo na ljubljanskem letališču uvedli številne ukrepe, za kar smo s strani mednarodnega združenja letališč ACI (Airport Council International) pridobili tudi certifikat AHA (Airport Health Accreditation), ki potrjuje, da zagotavljamo varne pogoje za potnike in zaposlene.

Prosimo, da se potniki pred prihodom na letališče seznanijo s sprejetimi varnostnimi ukrepi, in tako potovanje začnejo varno in brez skrbi.  
Na letališču zagotavljamo možnost testiranja na koronavirus za potnike in ostale zainteresirane, ki potrebujejo potrdilo o opravljenem testu.

Iskanje

Zapri