Šest prevoznikov s pogostejšimi leti z ljubljanskega letališča v zimski sezoni

20. 9. 2022

Pred nastopom zimske sezone letalski prevozniki zaključujejo svoje vozne rede letov z ljubljanskega letališča. Trenutne napovedi kažejo, da bodo imeli potniki v primerjavi s poletno sezono več možnosti za lete na šest destinacij: Amsterdam, Beograd, Dubaj, Istanbul, Podgorica in Zürich. V vrhuncu poletne sezone je bil potniški promet pester. V avgustu je prek ljubljanskega letališča potovalo več kot 122.000 potnikov, 68 % več kot v lanskem avgustu. Fraport Slovenija pričakuje podobno nadaljevanje rasti potnikov v septembru, tudi ob pomoči čarterskega prometa.  

Mrežo letov ljubljanskega letališča bodo v zimskem voznem redu obogatili pogostejši leti na nekatere destinacije, kažejo trenutne napovedi prevoznikov. Nizkocenovni prevoznik flydubai bo 22. decembra prešel na dnevno letenje v Dubaj (zdaj ponuja pet tedenskih letov), kamor lete izvaja pod skupno oznako z družbo Emirates. Potnikom bo tako ponudil večjo izbiro letov za potovanja v Združene arabske emirate in nadaljevanje poti prek vozlišča na vse konce sveta. Turkish Airlines bo od februarja 2023 naprej ponujal 12 tedenskih letov v Istanbul (trenutno ponuja 10 tedenskih letov) in bo takšno frekvenco letov v zimskem voznem redu na ljubljanskem letališču predstavil prvič. Jutranji let bo na voljo vsak dan v tednu, večerni let petkrat tedensko, kar bo izboljšalo neposredno povezljivost ter razširilo možnosti povezovalnih letov, še posebej v ZDA in Kanado.

Pogostejše letenje v zimski sezoni napovedujejo tudi spodnji prevozniki:

  • Air Serbia dvakrat dnevno v Beograd,
  • Swiss Airlines devetkrat tedensko v Zürich,
  • Transavia petkrat tedensko v Amsterdam in
  • Air Montenegro trikrat tedensko v Podgorico.

Na preostalih destinacijah bodo prevozniki v zimskem voznem redu ohranili podobno število tedenskih letov kot jih zagotavljajo trenutno:

  • Air France enajstkrat tedensko v Pariz, 
  • Air Serbia dvakrat tedensko v Niš,
  • Brussels Airlines štirikrat tedensko v Bruselj,
  • easyJet do petkrat tedensko v London, Gatwick,
  • LOT Polish Airlines osemkrat tedensko v Varšavo,
  • Lufthansa dvakrat dnevno v Frankfurt in dnevno v München,
  • Wizz Air trikrat tedensko v London, Luton.

“Po prometno močnih poletnih mesecih se veselimo pozitivnih signalov letalskih prevoznikov za povečanje obsega letenja v zimski sezoni. Z dnevnimi leti flydubaja v Dubaj, 12 tedenskimi leti prevoznika Turkish Airlines v Istanbul prvikrat v zimskem voznem redu in drugimi pridobitvami, bodo imeli naši potniki še več možnosti z direktnimi leti doseči ciljne destinacije ter vozlišča izkoristiti za nadaljevanje potovanj na vse konce sveta,” je obete za zimski vozni red komentirala dr. Babett Stapel, poslovodna direktorica Fraporta Slovenija.

V vrhuncu poletne sezone je ljubljansko letališče zabeležilo močno rast potniškega prometa. V avgustu je čezenj potovalo več kot 122.000 potnikov, 68 % več kot v avgustu 2021. V obdobju od januarja do avgusta 2022 smo oskrbeli skoraj 631.000 potnikov, trikrat več kot v enakem obdobju lani. Pričakujemo, da bomo tudi v septembru našteli okoli 120.000 potnikov, ob močnem čarterskem prometu, ki je v avgustu predstavljal 23 % potniškega prometa. V poletnih mesecih je bilo število oskrbljenih potnikov nad pričakovanim, kar bo pripomoglo, da ob koncu leta 2022 naštejemo več potnikov kot napovedano (880.000 potnikov). Tako bi v letu 2022 zabeležili vsaj podvojen promet v primerjavi z 2021 ter se že bolj približali milijonu oskrbljenih potnikov.

Iskanje

Zapri