S prvim letom v Grčijo odprta glavna čarterska sezona

26. 5. 2023

S prvim letošnjim čarterskim letom v Grčijo smo na ljubljanskem letališču vstopili v glavno sezono počitniških potovanj. Z organiziranimi leti pod okriljem turističnih agencij bo med poletjem mogoče poleteti direktno na najbolj priljubljene destinacije v Sredozemlju in širše. Poletna sezona 2023, ki traja do konca oktobra, bo postregla z leti na 39 destinacij v 20 državah. Rast čarterskega prometa je spodbudna. Pričakujemo, da se bo število potnikov v tem segmentu že letos povzpelo na raven, ki smo jo beležili pred epidemijo covida-19, saj naj bi na čarterskih letih oskrbeli več kot 150.000 potnikov.

V petek, 26. maja, so z ljubljanskega letališča s prvim letošnjim čarterskim letom v Grčijo potniki odpotovali na Kreto in Santorini. Med poletjem bodo najpogosteje leti na voljo v Grčijo, Španijo, Egipt in Turčijo. Obiskati bo mogoče deset grških otokov – Kreto, Karpatos, Kefalonijo, Kos, Lefkas, Lemnos, Rodos, Samos, Santorini in Zakintos. Pestrejša ponudba letov je letos na voljo v Španijo, kjer lahko počitnikarji odkrivajo Barcelono, Vitorio, Seviljo, Girono, Malago, Palma de Mallorco in Tenerife. Večkrat tedensko bodo na voznem redu tudi leti v Egipt (Hurghada in Sharm El Sheikh) in Turčijo (Antalya). V poletni  sezoni bo na voljo kar 39 destinacij v 20 državah. Poleg omenjenih bodo organizirana potovanja s turističnimi agencijami letos na voljo še v Tunizijo (Monastir in Djerba), na Malto, Madeiro, Azore, Zelenortske otoke, v Porto, Palermo, Maroko, Lurd, Split, Tivat, Jordanijo, Manchester, Köln, Rotterdam, Rigo, Rovaniemi in na Islandijo.

Lete na omenjene destinacije bo izvajalo osem čarterskih prevoznikov: Trade Air, Aegean Airlines, Nouvelair, Freebird, Fly Egypt, Air Malta, Red Sea Airlines, Corendon. Organizatorji potovanj so slovenske turistične agencije Palma, Kompas, Relax, Intelekta, Oasis in avtrijska DTA Touristik.

Rast čarterskega prometa na ljubljanskem letališču je spodbudna. Od januarja do aprila 2023 smo oskrbeli skoraj enkrat več potnikov kot v enakem obdobju lani. Če primerjamo z obdobjem pred epidemijo covida-19, je v prvih štirih mesecih leta 2023 čarterskih potnikov 38 % več. Načrtujemo, da se bo do konca letošnjega leta njihovo število že povzpelo na raven, ki smo jo beležili v letu 2019 – oskrbeli naj bi več kot 150.000 čarterskih potnikov.

»Turistične agencije v letošnji poletni sezoni ponujajo res izjemen nabor čarterskih letov. Počitnice obetajo raziskovanje priljubljenih destinacij vse od Azorov prek celega Sredozemlja do Rdečega morja ter tudi po Severni Evropi. Segment čarterskega prometa prednjači pri okrevanju, saj letos že dosega ravni, ki smo jih beležili pred pandemijo, v 2019. Veselimo se prometno pestrega poletja, ko bo na letališču vsak dan mogoče pozdravljati tudi počitnikarje,« je ob začetku glavne čarterske sezone dejala poslovodna direktorica Fraporta Slovenija dr. Babett Stapel.

Iskanje

Zapri