Na ljubljanskem letališču kot osmi redni prevoznik nazaj easyJet

31. 7. 2020

Po prekinitvi letenja zaradi epidemije virusa covid-19 se je na Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana po več kot štirih mesecih vrnil priljubljeni nizkostroškovnik easyJet. Pred kratkim je obnovil lete v Berlin, danes pa bo opravil prvi let na londonsko letališče Gatwick. EasyJet je tako tretji nizkostroškovni prevoznik in skupaj osmi redni letalski prevoznik, ki po epidemiji vrača lete na Brnik. V Fraportu Slovenija pričakujemo, da bo do konca poletne sezone letenje obnovilo še vsaj šest prevoznikov, če se razmere z zdravstveno sliko v svetu ne bodo zaostrile.

Letalski promet na Brniku je vedno bolj živahen. Zadnji od prevoznikov, ki so se vrnili po prekinitvi letov zaradi epidemije covid-19, je nizkostroškovnik easyJet. Minulo nedeljo, 26. julija, je ponovno vzpostavil lete v Berlin, kamor bo do konca poletne sezone predvidoma letel enkrat tedensko, v zimskem voznem redu pa, upamo, frekvence letenja okrepil. Danes ob 16:35 pričakujemo tudi prvi let prevoznika z londonskega letališča Gatwick. Trenutno easyJet ne načrtuje letov v britansko prestolnico avgusta, bo pa z letenjem po trenutnih napovedih nadaljeval 4. septembra in od takrat naprej ponujal dva leta tedensko, vsak ponedeljek in petek. Z oktobrom naj bi prevoznik dodal še dnevne lete na londonski Luton ali Stansted. Na največje londonsko letališče Heathrow pa naj bi septembra lete ponudil British Airways.

EasyJet je tako že osmi prevoznik, ki se po epidemiji vrača na Brnik. Trenutno Slovenijo s svetom povezujejo še spodaj našteti redni letalski prevozniki s pripisanimi frekvencami letenja:

  • Air Serbia (štirikrat tedensko v Beograd),
  • Montenegro Airlines (enkrat tedensko v Podgorico),
  • Lufthansa (dvanajstkrat tedensko v Frankfurt),
  • Wizz Air (dvakrat tedensko na belgijski Charleroi),
  • Transavia (dvakrat tedensko v Amsterdam),
  • Air France (dnevno v Pariz),
  • Turkish Airlines (trikrat tedensko v Istanbul).


Jutri, 1. avgusta, bomo na ploščadi ljubljanskega letališča ponovno pozdravili prevoznika LOT Polish Airlines z leti v Varšavo, sredi avgusta naj bi povezavo v Moskvo vrnil Aeroflot, v septembru pa pričakujemo še Brussels Airlines z leti v Bruselj, že omenjeni British Airways z leti na London Heathrow, Windrose z leti v Kijev in enega od izraelskih prevoznikov z leti v Tel Aviv.

Mag. Janez Krašnja, vodja letaliških storitev v Fraportu Slovenija, je z vračanjem prometa glede na trenutne razmere zadovoljen, a hkrati opozarja na nujno potrebno pomoč države za povrnitev dobre povezljivosti Slovenije s svetom: »Letalski panogi je zdravstvena kriza prizadela hud udarec. Veseli smo, da se je kljub težkim razmeram na ljubljansko letališče vrnilo že osem rednih letalskih prevoznikov. Ohranitev trenutnih povezav in obnovitev preostalih bo zaradi nadaljevanja negotovih razmer z zdravstveno sliko v svetu in s tem povečano previdnostjo in selektivnostjo prevoznikov za nastope na trgih, zahteven izziv. Upamo, da bo država po zgledu drugih evropskih članic s sredstvi za promocijo Slovenije na ključnih trgih pomagala povrniti mrežo letalskih povezav, ki je bila domačim in tujim potnikom na voljo pred epidemijo. Takšna spodbuda bi bila ključna za okrevanje slovenske turistične panoge in gospodarstva nasploh

Čarterski leti v Dubrovnik in na grške otoke

V vrhuncu poletja z ljubljanskega letališča skoraj vsak dan na pot pospremimo tudi potnike, ki se s čarterskimi leti odpravljajo na počitnice na Hrvaško ali v Grčijo. V organizaciji slovenskih turističnih posrednikov so na voljo leti s čarterskim prevoznikom Trade Air v Dubrovnik in na 10 grških otokov, z Aegean Airlines na Krf, Lefkado, Rodos in Karpatos ter s Croatia Airlines v Dubrovnik.

Iskanje

Zapri