Letališče Ljubljana s certifikatom PHSRA

17. 5. 2023

Fraport Slovenija je bil uspešen pri presoji o izvajanju predpisanih in priporočenih ukrepov za zagotavljanje zdravega in varnega letališkega okolja. S tem je pridobil certifikat PHSRA (Public Health & Safety Readiness accreditation), ki ga podeljuje mednarodno združenje letališč ACI (Airport Council International). Ljubljansko letališče se tako pridružuje družini letališč, ki proaktivno in potrjeno zagotavljajo varne pogoje za potnike in za zaposlene ter zmanjšujejo tveganja morebitnih zdravstvenih kriz na poslovanje.  

Program PHRSA je postopek ocenjevanja ukrepov letališč s področja javnega zdravja in varnosti, in sicer v skladu s priporočili ACI-ja in ICAO-ja ter drugimi dobrimi praksami v industriji. Obravnava različna področja upravljanja in delovanja letališč, med drugim vzpostavitev učinkovitega načrta javnega zdravja in varnosti, varovanja potnikov in zaposlenih, načrta neprekinjenega poslovanja, sistema tveganj, načrtovanja ukrepanja ob potencialno disruptivnih zdravstvenih dogodkih, nabavnih procesih, operativno prilagodljivost, zagotavljanje kakovosti, nenehen napredek in komuniciranje. 

Fraport Slovenija je certifikat pridobil 24. aprila 2023, akreditacija pa je veljavna tri koledarska leta.

ACI World s programom podpira dolgoročno trajnostno načrtovanje, ki letališčem omogoča, da se bolje pripravijo na negotovosti. Zagotavlja usmeritve za sprejemanje ukrepov in postopkov za čim boljšo pripravljenost letališč na morebitne zdravstvene krize, s ciljem ublažitve vpliva na civilno letalstvo. 

Program PHRSA je nadgraditev programa AHA, ki ga je ACI predstavil ob začetku pandemije covida-19, kot smernice za ponovni zagon in obnovo letalskega prometa.

Iskanje

Zapri