Potujete z dronom v prtljagi?

Če ste lastnik drona in ga nameravate vzeti s seboj na letalo, je v videu nekaj koristnih nasvetov, ki jih je treba upoštevati za nemoten potek varnostnega pregleda na letališču.

Dron lahko pustite v oddani prtljagi, baterije pa veljajo za nevarne snovi, zato pri vašem izbranem letalskem prevozniku vedno preverite, kako je z njihovim vnosom na letalo. Splošna pravila, ki jih določata Mednarodna organizacija za civilno letalstvo (ICAO) in Mednarodno združenje za zračni transport (IATA), si lahko ogledate tu (poglavje Nevarne snovi).

V primeru vnosa baterij v kabino letala vam priporočamo, da baterije individualno zaščitite. Lahko tudi tako, da jih položite v varnostno vrečko (npr. Lipo safe bag) in poskrbite za zaščito kontaktov pred kratkim stikom. Pri prehodu varnostne kontrolne točke vrečko odprite in varnostniku povejte, kaj je v njej

Vedno preverite, da je dron popolnoma ugasnjen in preprečite njegovo morebitno nenamerno aktivacijo ali poškodbo (npr. s hranjenjem drona v trdi embalaži).

Če imate s seboj tudi komplet orodja za popravilo vašega drona, ta sodi v oddano prtljago, saj ostrih predmetov ne smete prinesti na letalo v ročni prtljagi.

Varna uporaba dronov v zračnem prostoru

Brezpilotni zrakoplovi, običajno imenovana tudi droni, so se sprva uporabljali le v vojaške namene, z razvojem tehnologije pa te sodobne naprave predstavljajo izjemno gospodarsko priložnost v različnih industrijah, denimo kot pomoč v gradbeništvu ali pri dostavi pošiljk.

Z lažjo dostopnostjo in skokovitim porastom priljubljenosti uporabe dronov tudi v zasebne namene, pa njihova varna uporaba in vključitev v zračni prostor predstavlja velik izziv. Če so lahko droni do nedavnega po zraku leteli brez omejitev in povzročali motnje v rednem letalskem prometu, temu ni več tako.

Število incidentov z droni v bližini letališč se v Evropi in po svetu v zadnjih letih vztrajno povečuje. V večini primerov gre za nedovoljeno poseganje brezpilotnih letal v bližino letališč in na območja znotraj njih.

Ker so posledice trka med letalom in dronom lahko katastrofalne, so upravljalci letališč in izvajalci navigacijskih služb zračnega prometa pogosto primorani ustaviti ali omejiti letalski promet, kar povzroči motnje v zračnem prometu, precejšnje stroške letalskim prevoznikom in letališčem ter številne nevšečnosti potnikom.

Do takšnih incidentov zaradi uporabe dronov v bližini letališč večinoma pride po naključju – ko se posamezniki preprosto ne zavedajo težav, ki jih lahko povzročijo s svojimi dejanji, ali zaradi posameznikov, ki delujejo z namernim namenom oviranja letalskega prometa. V skrajnem primeru so lahko tovrstna dejanja kriminalno ali teroristično motivirana.

Zato je Agencija Evropske unije za varnost v letalstvu (EASA) pripravila in izdala informativni bilten »Omejitve v delovanju brezpilotnih letal«, ki zajema glavna pravila za upravljanje z droni.

Kako pravilno upravljati z dronom?

223229 EASA DRONE INFOGRAPHIC 5
223229 EASA DRONE INFOGRAPHIC 7
223229 EASA DRONE INFOGRAPHIC 4
223229 EASA DRONE INFOGRAPHIC 8
  • Pilot na daljavo je odgovoren za varno upravljanje drona, zato se mora pozanimati, kako ga pravilno uporabljati in pred vsako njegovo uporabo preveriti brezhibnost njegovega delovanja.
  • Pri pristojnem nacionalnem uradu mora uporabnik drona preveriti, kje sme leteti. Na spletnih straneh Javne agencije za civilno letalstvo RS je dostopen interaktivni zemljevid geografskih območij, v katerih je letenje z brezpilotnimi zrakoplovi prepovedano ali omejeno.
  • V splošnem pa velja, da se je treba izogibati letališčem, vzletiščem in drugim zrakoplovom, saj je na območju petih kilometrov od letališča prepovedano uporabljati drone. 
  • Dron je treba vedno imeti v vidnem polju, z njim pa se ne sme leteti višje kot 120 metrov nad tlemi.
  • Uporabnik drona mora ohranjati varno razdaljo med dronom in lastnino/objekti, drugimi zrakoplovi, živalmi in ljudmi, pri čemer ne sem pozabiti na spoštovanje njihove zasebnosti.
  • Lastnik oziroma uporabnik brezpilotnega letalnika mora v določenih primerih (odvisno od tipa letalnika) urediti tudi ustrezno registracijo in usposabljanje v skladu s predpisi EU. Usposabljanje je brezplačno, pilot na daljavo pa na ta način pridobi vsa ustrezna znanja, ki mu omogočijo uporabo drona v skladu s predpisi letalske varnosti. Podrobnejše informacije glede registracije in usposabljanja najdete tukaj.

Ob tem opozarjamo, da so za kršitve omenjenih pravil predpisane tudi globe. Na primer, za posameznika, ki s svojim dronom vstopi na nedovoljeno geografsko območje, je predvidena globa 2500 evrov.

Iskanje

Zapri